Alman taraftarlar bu adamdan niye nefret ediyor?

Dünyada en çok takip edilen liglerden biri olan Bundesliga’da dikkat çeken olaylar yaşanıyor. Bilhassa, Hoffenheim’ın sahibi Dietmar Hopp’a gösterilen reaksiyonlar ve açılan pankartlar gündeme bomba üzere düştü. Pekiyi, Dietmar Hopp’a neden küfredildi? Bayern Yöneticileri, Hopp ile neler konuştu? Yaşanan olay sonrası Almanya’da reaksiyonlar nasıl? Hüseyin Özkök, Ajansspor için yazdı. 

HÜSEYİN ÖZKÖK

29 Şubat 2020 günü bilhassa Almanya futbol tarihine unutulmayacak lakin düşündürücü bir gün olarak yazılacak. Bundesliga’nın 24. haftasında Hoffenheim ile Bayern Münih ortasında olağan bir lig maçı oynanıyordu. Daha maçın başında, 15 dakikada 3-0 öne geçen Bayern, dakikalar 62’yi gösterirken skoru 6-0’a getirmişti. Her şey rahat bir konuk grup galibiyetine işaret ederken 67. dakikada Bayern taraftarlarının oturduğu deplasman tribününde birdenbire üç kesimden oluşan fakat tek bir cümle içeren bir pankart ortaya çıktı. Pankartta Hoffenheim’ın sahibi Dietmar Hopp’a açıkça O.Ç sözleriyle küfür ediliyordu.

Ağır hakaret var…

Pankartta yazan cümle motamot şöyleydi; “Her şey eskisi üzere. DFB kelamını tutmadı. Hopp yeniden o.ç olarak kaldı.” Pekala şimdiye kadar Hoffenheim ve Hopp ile bilinen bir sorun yaşamamış olan Bayern taraftarı neden Dietmar Hopp’a küfür ediyordu? Aslında bunun nedeni Dortmund taraftarı ile dayanışma emeli taşıyordu. Zira Dortmund taraftarı uzun müddetten beri Dietmar Hopp ile sorun yaşıyor ve daima olarak Hopp’a hakaret ederek kulübün çoğunlukla para cezası almasına neden oluyordu. Lakin; Hopp yalnızca DFB’nin verdiği cezalara razı olmuyor ve yasal yollara başvurarak bu hakaretlere karşı dava açıyor bu karşı koyuş da Dortmund’un bilhassa fanatik taraftar kümelerini daha çok hırslandırıyordu.

Hedefte DFB de var

Sonunda DFB bundan bir mühlet evvel artık büyük cezayı kesti ve Dortmund taraftarına üç yıl boyunca Hoffenheim deplasmanına gidiş yasağı koydu. Halbuki DFB daha evvel taraftarlara küme halinde ceza verilmeyeceğini ve cezaların şahsî olarak uygulanacağını açıklamıştı. Pekala bu toplu ceza neyin nesiydi? İşte Almanya’daki tüm taraftar kümelerini sıkıntıdan çıkartan buydu. Aslında burada amaç yalnızca Hopp değil birebir vakitte da DFB idi. Gerçekten çeşitli kulüplerin taraftar kümeleri DFB’yi provoke etme maksatlı Hopp pankartları açmaya başladılar. Geçen hafta Mönchengladbach taraftarı Hopp’u gaye tahtasına oturtan bir pankart açmış ve kulüp idaresi buna büyük bir reaksiyon göstererek bir daha “böyle bir durum olursa alandan çıkacağız” açıklamasıyla taraftarını sert biçimde uyarmıştı.

Köln ile Schalke ortasındaki maçta da fotoğraf değişmedi

Hoffenheim-Bayern maçından sonra akşam oynanan Köln-Schalke karşılaşmasının devre ortasında Köln tribünlerinde Hoffenheim’da açılan pankartın gibisi bir pankart açıldı. Lakin; Köln kulübü yetkilileri hakemin uyarısı sonrası çok çabuk tepki göstererek pankartın kısa müddette kaldırılmasını sağladılar. Maçın ikinci yarısı bu nedenle 5 dakikalık bir gecikmeyle başladı. Pazar günü de Union Berlin-Wolfsburg maçında birinci yarının son dakikasında Union taraftarları Hopp için yalnızca o.ç ve gaye tahtasına oturtulmuş bir Hopp resmi olan pankart ortaya çıkarttılar. Bunun üzerine hakem oyuncuları soyunma odasına gönderdi ve yaklaşık 11 dakika sonra pankartın kalkmasıyla oyuncular alana geldi ve birinci devre tamamlandı. 

Neden bu kadar nefret ediyorlar?

ZDF’de yayınlanan das aktuelle Sportstudio programına katılan DFB’nin yeni Lideri Fritz Keller Dortmund taraftarına verilen üç yıllık cezanın nedenini ise sarı-siyahlıların taraftarına daha evvel toplu bir ceza verildiği, cezanın tıpkı aksiyonu bir daha yapmamak şartıyla ertelendiğini fakat tekrarı nedeniyle hukuka uygun olarak işletildiğini tabir etti. Hoffenheim’ın işvereni Hopp’a duyulan nefretin nedenini aşağıdaki satırlarda okuyacaksınız. 

Hakem ne yaptı?

Biz tekrar Hoffenheim-Bayern maçına dönelim ve yaşananlara bakalım.67. dakikada açılan pankartla birlikte maçın hakemi Christian Dingert oyunu durdurarak pankartın kaldırılması talimatını verdi. Bu duruma çok sonlanan Hansi Flick, taraftarların bulunduğu tribüne koşarak pankartı kaldırmaları işaretini yaparken Alaba da teknik yöneticisine dayanak verdi. Pankartın iş çok uzamadan kaldırılması sonrasında hakem Dingert, karşılaşmayı tekrar başlattı. Bu kere da dakikalar 77’yi gösterdiğinde Bayern taraftarlarının yer aldığı konuk tribününde Hopp’a küfreden yeni bir pankart ortaya çıktı. Oyunu tekrar durduran hakem futbolculardan soyunma odasına gitmelerini istedi. 

Görülmemiş bir protesto…

Hoffenheimlı oyuncular buna uyarken Bayern Münihli alandaki ve yedek tüm oyuncular, teknik yönetici Flick, sportif yönetici Salihamidzic, CEO Rummenigge, yeni idare şurası üyesi Oliver Kahn hepsi birden kendi taraftarlarının bulunduğu tribüne giderek sert reaksiyon gösterdiler. Zira artık hakemin maçı tatil etme tehlikesi baş göstermiş ve 6-0 önde olunan bir maçı hükmen kaybetme durumu ortaya çıkmıştı. Hoffenheim’ın sahibi Dietmar Hopp da alana inmiş bunu gören Rummenigge de onun yanına giderek onunla konuşmaya başlamıştı. Hareketlerinden çok üzgün olduğu ve kendisinden özür dilediği anlaşılıyordu. Hakikaten Rummenigge maçtan sonra hüzünlerini tekraren lisana getirerek Hopp’tan kameralar önünde özür diledi.Ortalığın yatışıp maçın yine başlamasıyla futbol alanlarında şimdiye kadar görülmemiş bir protestoya şahit olundu. Oyun tekrar başlamadan evvel ortalarında anlaşan oyuncular orta alanda toplanarak kalan süreyi sohbet edip ortalarında paslaşarak ve seyircilerle birlikte alkışlı tempo tutarak geçirirken iki grubun teknik adamları, Rummenigge ve Hopp da kenarda sohbet ederek maçın sonunu beklediler. Buna maçın hakemi Dingert’in de katılmasıyla fotoğraf tamamlandı. 

Rummenigge ve oyuncular Hopp'u ortalarına aldı

Bu ortada maç sırasında yağan yağmur da şiddetini arttırmıştı. Fakat kimsenin umurunda değildi. Bilhassa grup elbisesiyle saha kenarında duran Hopp sırılsıklam oldu. 90 dakika dolduğunda da hakem düdüğünü çalarak maçı sonlandırdı. Maçın bitmesiyle Bayern bloğu hariç tüm statta büyük bir alkış koptu ve Hopp’a tezahüratlar yükseldi. İki ekip oyuncuları Rummenigge ve Hopp’u ortalarına alarak tribünleri alkışlarla selamlamaya başladılar. Bu durum şiddetli yağmura rağmen dakikalarca devam etti. Hopp seyircileri selamlayarak teşekkür ederken kendine dayanak veren oyuncuların elini sıkarak teşekkür etti. 

Taraftarlar neden Dietmarr Hopp'a karşı 

Dünyanın en büyük firmalarından biri olan SAP’nin kurucusu olan Dietmar Hopp’a karşı olan bu nefretin nedeni aslında tam olarak bilinmiyor. Hopp Sport 1 Televizyonuna yıllar evvel yaptığı bir açıklamada “eğer bu bahiste en ufak bir bilgim olsa bunu çok daha kolay kabullenip anlayabileceğim. Bana böylesine düşman olunmasına kendimce bir açıklama bulamıyorum, bunlar karanlık devirleri hatırlatan şeyler” formunda konuşmuştu.  79 yaşındaki milyarder iş insanı Hopp, küçük bir kasaba olan Hoffenheim’ın futbol grubunu 20 yıl boyunca destekleyip bir de stat inşa ettikten sonra bir müddet evvel kulübün sahibi oldu. Onun kulübü desteklemesi ve Ralf Rangnick ile başlattığı proje sonrası Bundesliga’ya yükselerek Avrupa kuplarına katılan bir grup haline getirmesi, öteki esaslı kulüplere mensup taraftar kümelerini kızdırdı.Onlara nazaran futbolun içine ferdî servetlerin girmesi ve bu kulüplerin para gücüyle muvaffakiyete ulaşması futbolun kirlenmesi manasına geliyor. Hoffenheim ve Hopp da bu bağlamda değerlendirildi. Tıpkı şeyler Leipzig’in şimdi resmi sahibi olmasa da Red Bull ve sahibi Dietmar Mateschitz için de sıklıkla lisana getirilmekte. Meğer Dietmar Hopp olmasa bugün Hoffenheim muhtemelen profesyonel bir grup olarak Bundesliga’da değil amatör liglerde oynayan ufak bir kulüp olarak kalacaktı. Bugün ise Hoffenheim artık Hopp olmasa da kendi yağıyla kavrulacakbir kulüp haline geldi. 

Hopp yalnızca futbolda yok

Hoffenheim’ın bulunduğu Stutgart ile Frankfurt ortasındaki Rhein-Neckar bölgesinde Dietmar Hopp gelişimin en büyük mimarı olarak gösteriliyor. Yaptığıtoplumsal çalışmalarla tekraren takdir mükafatları alan Hopp, kurduğu Dietmar Hopp Vakfı ile eğitimden, sıhhate, spordan toplumsal yardımlaşma derneklerine 800Milyon Euro’luk bir bütçe ile dayanak veriyor. Milyarder bir sahibi olan Hoffenheim aslında transfere fazla para harcamayan bir kulüp. Kulübün elde ettiği gelirlerin büyük bir kısmı alt yapıya harcanıyor. Son üç yılın transfer devrine bakıldığında Hoffenheim 100,5 milyon Euro harcama yaparken satışlardan 170 Milyon Euro elde ettiği görülüyor. Birebir periyotta Bayern Münih’in transfere harcadığı para ise Hoffenheim’ın üç katı. Elde ettiği gelir ise Hoffenheim ile birebir. 

Hopp ve futbol

“Futbol aslında benim için yalnızca bir cümbüş, lakin yanında berbatlığı de getiriyor. Futbol benim hayatımın tamamı değil. Yalnızca bir modülü. Ben antrenör yahut oyuncu değilim. Mesela ben bilim adamları, tıp insanlarının kansere karşı verdiği çabayı de destekliyorum. Yahut Biyoteknoloji branşında Alzheimer, Ebola üzere hastalıklara aşı üretmeye çalışan tabiplerin da yanındayım. Lakin futbolun ticarileşmesinin sebebi benmişim üzere amaç alınarak bana karşı bir çaba sürdürüldüğü hissine kapılıyorum. VIP localarını bulan ben değilim” Bu kelamlar Dietmar Hopp’un yıllar evvel bir televizyon programındayaptığı bir açıklamadan. 

Nefret, çığ üzere büyüdü

12 yıl evvel bu saptamayı Dietmar Hopp’a karşı oluşan nefret giderek büyüyerek bugünlere geldi ve dünyanın konuştuğu bir noktaya vardı.Almanya’da DFB ve Bayern Münih her vakit taraftar kümelerinin yansısını çekmiş ve hakaretlere maruz kalmıştır. Kurumsal olarak onlar buna alışık. Lakin ilerlemiş yaşıyla hayatın boyunca çok büyük işler başarmış Dietmar Hopp ferdî olarak bunlara karşı koyuyor ve gerginlik bu nedenle sona ermiyor. Bakalım Dortmund, DFB, Hopp üçgeninde devam eden ve öteki taraftar kümelerinin da dahil olduğu bu tatsız çekişme daha ne kadar müddet devam edecek?

Tepkiler…

Fritz Keller (DFB Başkanı)

Birlikte hareket ettikleri için iki ekibe ve hakemlere teşekkür etmek istiyorum. Artık taban noktasına geldik. Her türlü ırkçılık, ayrımcılıktan fakat dayanışma ile çıkarız. Maçlarda meydana gelen bu tip olaylarda uygulamaya başladığımız üç kademeli plandan vazgeçmeyeceğiz. (Önce anons, sonra uzunca bir orta ve akabinde maçın tatil edilmesi). 

Kulüpler de üzerine düşeni yapmalı ve hangi taraftarlara bilet verdiklerine bilhassa dikkat etmeliler. Dortmund taraftarına verilen toplu ceza ertelenen bir cezanın hareket devam etmesi nedeniyle hukuken uygulanmasıydı. Lakin ben toplu cezaya karşıyım. Bundan sonra da ferdi ceza vermeye devam edeceğiz.

Karl-Heinz Rummenigge (Beyrn CEO’su)

Almanya futbolu için kara bir gün. Bu tip taraftarlara karşı kesin bir tutum koyulmalı. Bunların üzerine hamasetle gitmeli ve daima başımızı çevirmemeliyiz. Bütün olayları sinemaya çektik. Bunları tespit ederek en ağır cezaları almaları için her şeyi yapacağız.

Christian Seifert (Alman Futbol Ligi CEO’su)

Dietmar Hopp’a karşı uzun mühletten beri süregelen artık kabul edilemez bir hal aldı. Bunun herkes tarafından şiddetle kınanması gerekiyor. Bu bağlamda bugün çok üzücü bir gün yaşadık.

Hasan Salihamidzic (Bayern Münih Sportif Direktörü)

İki galibiyet ve 120. doğum günü. Kusursuz bir hafta olabilirdi. Bugün çok üzücü bir gündü. Taban noktası. Utanç verici. Nefret ve hoşgörüsüzlüğün toplumda yeri yok. Bundesliga’nın, FC Bayern’in durumu açıkça muhakkaktır ve bugün çok açık halde gösterdik.Hepimiz futbolda bu bahsin üzerine taviz vermeden gitmeliyiz. Biz FC Bayern olarak bunu tahlil ederek reaksiyonumuzu ortaya koyacağız. Tolerans futbol alanının dışında da gösterilmelidir. Kim bunu yapamıyorsa FC Bayern’de yeri yoktur.

Thomas Müller (Bayern Münihli futbolcu)

Bu bizim istediğimiz futbol mu? Hayır. Nefret telaffuzlarına, ırkçılığa, antisemitizme, ve öteki bütün düşmanlıklara talih vermeyin. Oyunu seviyorsanız, toplumda daha fazla müsamaha istiyorsanız bunu yapın.

Christian Streich (Freiburg teknik direktörü)

İnsanlara karşı düşmanlık kabul edilemez. Bu ülkedeki beşerler futbolu seviyor ve onun da bu bağlamda değerli bir fonksiyonu var. Şayet bu bu türlü devam ederse kalkıp hepimiz konutumuza gidelim. Olanlar görmezden gelinmemeli.

Markus Gisdol (Köln teknik direktörü)

Sporun içinde bu türlü şeylerin olması çok yazık. Devre ortasında asılan pankart bizim ikinci yarıdaki oyunumuzu da etkiledi. Dietmar Hopp’u Hoffenheim dönemimden çok uygun tanıyorum. Çok ince bir insan. Futbola yalnızca servetinin çok küçük bir kısmını ayırıyor. Fakat servetinin çok büyük kısmını toplumsal yardımlar için kullanıyor. Bunları unutmamak lazım. Bu türlü çok âlâ işler yapan bir beşere bu türlü davranmamak lazım. Tahminen bu insanlardan kimileri onun yardımlarından haberleri dahi olmadan yararlanıyordur.

Alfred Schreuder (Hoffenheim teknik direktörü)

Hepimizi çok büyük bir hayal kırıklığı yaşıyoruz. Çok üzücü ve yazık. Dietmar Hopp için üzgünüm. İki kadro oyuncuları da çok yeterli bir duruş sergiledi.Hansi Flick (B.Münih teknik direktörü) Futbolda olmaması gereken şeyler oldu. İki ekip da çok büyük bir duruş gösterdi. Bu bu türlü gitmez. Bu tip aptal ve karıştırıcılara karşı daima birlikte ayağa kalkmalıyız.

Başa dön tuşu