Kaan Ayhan ve Kenan Karaman, Avrupa Şampiyonası’nı değerlendirdi

Almanya 1. Futbol Ligi (Bundesliga) kadrolarından Fortuna Düsseldorf’un formasını giyen A Ulusal Kadro oyuncuları Kenan Karaman ve Kaan Ayhan, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda (EURO 2020) muvaffakiyet için umutlu.

Milli futbolcular, Almanya’nın Düsseldorf kentindeki Esprit Arena’da AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Ay-yıldızlı takımın EURO 2020’ye iştirak sürecini pahalandıran Kenan ve Kaan, şampiyona gayesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Geçirdiği zatürre nedeniyle ulusal ekibin kümede oynadığı son iki maçta (İzlanda ve Andorra) forma giyemeyen Kenan, artık güzelleşmeye başladığını belirterek, ocak sonunda kadrosuna dönmeyi hedeflediğini anlattı.

Kenan Karaman, elemelerde Fransa, İzlanda, Arnavutluk, Moldova ve Andorra ile yer aldıkları H Kümesi’nde çok âlâ iş çıkardıklarını aktararak, “İlk iki maçı galibiyetle bitirmek çok hoş bir hava oluşturdu. Fransa maçı dönüm noktası oldu. Birbirimize inanmaya başladık, bütün ülke ulusal grupta parlayan bir ışık gördü. Ülke ve ekip birbirine kenetlendi. Kadro içinde hoş bir arkadaşlık ruhu oldu. Bu da maçlarımıza yansıdı. Şenol hocanın büyük bir katkısı var. Bizi tüm maçlara âlâ hazırladı, her idmanda bizden yüzde 100’ümüzü istedi. Gerimize bakarsak, hakikaten hak ederek bu şampiyonaya gidiyoruz.” sözlerini kullandı.

Kenan’ın kelamlarına katıldığını belirten Kaan da eleme kümesi süreciyle ilgili, “Sadece sportif manada ya da skor manasında değil kadro ruhu için de çok değerli bir devir geçirdiğimizi düşünüyorum. Natürel ki Fransa galibiyeti ekstra bir bonustu. Yalnızca sportif manadaki sonuçlar ya da turnuvaya katılacağımız için değil, onun üstünde bir arkadaşlık, kardeşlik ortamı yakaladık. Umarım bu bize bir güç verir ve inşallah şampiyonada da bizi ileriye taşır.” biçiminde konuştu.

A Ulusal Kadro’nun, EURO 2020’de İtalya, İsviçre ve Galler ile yer aldığı A Grubu’ndaki bahtını pahalandıran Kenan Karaman şöyle konuştu:

“Güzel bir kümeye denk geldik. Açılış maçını oynamak da çok hoş bir şey. İtalya ile oynuyoruz. Çok büyük bir ülke, turnuvalarda daima düzgün olan bir ekip. Fakat açılış maçlarında her şey olabilir. Zira birinci maç ve turnuvanın heyecanı oluyor. Bu bizim için bir avantaj da olabilir. Öbür rakipler de baya uygun, her ekibe hürmet duymak gerek. Bakü’de oynanamız Türk halkı için çok hoş. Orası Türklerin ikinci meskeni üzere. Çok sayıda taraftarımız olacaktır, bu da bizi motive edebilir. Bu nedenle kümesi çok müspet görüyorum. Küme maçlarını da çok müspet görüyorum. İnşallah bu kümeden çıkacağımıza inanıyorum.”

Kaan: “Çok istikrarlı bir grup”

Kaan Ayhan da A Grubu’nu şöyle kıymetlendirdi:

“Çok istikrarlı bir küme. Herkesin herkesi yenebileceği bir kümeye denk geldiğimizi düşünüyorum. Alışılmış ki bizim emelimiz yalnızca Avrupa Şampiyonası’na katılmak değil, finallere de yükselmek. Umarım açılış maçı güzel geçer. İnşallah eleme kümesinde olduğu üzere şampiyonaya da büyük bir ülkeye karşı galibiyetle başlarız. Ondan sonra yolumuz açık olur diye düşünüyorum. Kim gelirse gelsin herkesi yenebilecek bir gruba sahibiz. Ondan sonra final maçlarını göreceğiz, doğal sonrası rakibe de bağlı. Bu kümede favori diye bir kadro yok. İnşallah güzel bir turnuva geçiririz.”

Kenan: “İtalya maçı taktik savaşı olabilir”

Kenan Karaman, “Eleme kümelerinin en az gol yiyen kadrolarından ikisi A Kümesi’nde birinci maçta karşı karşıya gelecek. Türkiye 3, İtalya 4 gol yedi. Nasıl bir müsabaka olur?” sorusuna, “Bu enteresan bir soru oldu. İtalya her vakit taktiğe çok kıymet veren bir ülke. Çok disiplinli bir oyun sergiliyorlar, her konumda. Adamların nitekim bir planı var. Şenol hoca da bunlara çok ehemmiyet veren bir hoca. Taktik disiplin, hamledeki oyuncuların defansa yardımı olsun, blok halinde savunma olsun, hocamız bunlara çok kıymet veriyor. İtalya maçı çok enteresan bir maç olur. Tahminen de taktik savaşı olabilir.” yanıtını verdi.

Aynı soruya cevap veren Kaan Ayhan, ulusal kadronun üç golü de duran toplardan yediğini belirtip akan oyunda gol yemediğinin altını çizerek, şu sözleri kullandı:

“İtalya her vakit defans manasında tepede olan ülkelerden biri. İtalya’nın defansı çok meşhurdur. İtalya’nın defansıyla tıpkı düzeyde görülmemiz bilhassa biz defans oyuncuları için çok büyük bir gurur. Avrupa Şampiyonası’nda bunun ehemmiyetinin daha çok artacağını düşünüyorum. Orada en sağlam defansı yapan, az durumdan çok gol bulan kadro başarılı oluyor. Defansımızı bu biçimde tutmak, tahminen daha az gol yemek, duran toplara daha fazla çalışıp oradan da gol yememek, amaçlarımızdan biri olur diye düşünüyorum. Öbür taraftan ofansif oyuncularımızı da unutmamak gerek, onlar da çok değerli işlere imza attı ve Avrupa Şampiyonası’na katılmamıza büyük etken oldu.”

Kenan: “İnşallah Avrupa Şampiyonası’nda sürpriz ekiplerden birisi oluruz”

Milli ekipteki olumlu havanın grubu büyük amaçlara inandırdığının altını çizen Kenan, “Hayaller ve gayeler her vakit büyük olmalı. Tahminen bazen onlara ulaşamazsınız fakat onlar sana gerçek yolu gösterir. Bizim için kıymetli olan bu. Alışılmış ki gönül ister ki Türkiye, Avrupa şampiyonu olsun. Bu bir hayal ve gayedir. Bu hayal insanı yanlışsız yerlere götürebilir, gerçek adımları attırabilir. Bu kadroya çok inanıyorum. Bu türlü turnuvalarda yalnızca oyuncular değil, grup ruhu da çok değerli. Ulusal grup katıldığı turnuvalarda aslında daima sürpriz yapmayı başardı; 2016’yı saymazsak… İnşallah seneye de Avrupa Şampiyonası’nda sürpriz gruplardan birisi oluruz. Buna sahiden çok inanıyorum. Zira çok yeterli bir hocamız var, çok güzel bir grubumuz var. Şu an her şey müspet gözüküyor.” formunda konuştu.

Milli kadronun savunmasında vazife yapan Kaan Ayhan, Türkiye’nin mevcut takımıyla büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

“Yarı final yahut finale kadar yükselebilirsek çok büyük bir muvaffakiyet olacağını düşünüyorum. Yalnızca futbolda bir şey var, maalesef bazen günlük yahut bir makus performansla istediğin yerlere ulaşamıyorsun. Bunu düşünmüyoruz fakat beynimizin art kısmında de bunu unutmamak gerek. Her maç kıymetli, kazanabiliriz de kaybedebiliriz de. Grubumuzun gücüne bakacak olursak büyük bir potansiyeli olduğunu düşünüyorum. Bu potansiyelin tamamını kendi tarafımıza çekip, büyük şeyler elde etmek istiyoruz. Bir amaç de tahminen ülkemize, milletimize o sevinci yaşattırmak olabilir diye düşünüyorum. Fransa maçlarıyla ülkede nasıl bir sevinç olduğunu, milletimizin bizimle nasıl sevindiğini gördük. İnşallah Avrupa Şampiyonası’nda başarılı oluruz ve tıpkı sevinci yeniden ülkemizde oluştururuz. En büyük amaç bu. Ondan sonra da artık nereye gidebilirsek…”

Kaan: “Wembley’i hiç düşünmedim. Birinci olarak Roma’yı düşündüm”

Kaan Ayhan, EURO 2020’de yarı final ve final maçlarının Londra’daki tarihi Wembley Stadı’nda oynanacağının hatırlatılması üzerine, “Açıkçası daha Wembley’i hiç düşünmedim. Birinci olarak Roma’yı düşündüm. Roma da çok kıymetli ve tarihi bir stat. Orada işimizin sıkıntı olacağını düşünüyorum. O yüzden şimdiye kadar fikirlerimi Londra’ya yöneltemedim fakat turnuvaya daha yarım sene var. Yaklaştıkça onu da inşallah düşünüp hayal ederiz.” sözlerini kullandı.

Kaan üzere şimdi Londra’yı düşünmediğini kaydeden Kenan da, “Öyle büyük statlara ulusal forma ile çıkmak doğal inanılmaz olur. Türkiye için çok büyük bir gurur ve onur olur. Kaan’ın dediği üzere, küçük adımlarla eleme kümesinde bunu çok güzel başardık. Maçtan maça düşünerek, Avrupa Şampiyonası’na katılabildik. Turnuvada da bu mantaliteye sahip olmamız gerek diye düşünüyorum. Maçtan maça düşünmek ve maçları güzel geçirmek, bunun sonucunda yarı final ve final olursa biz futbolcular ve tüm ülkemiz için çok hoş bir an olur.” diye konuştu.

Kenan: “Düsseldorf maçlarına artık daha çok Türk geliyor”

A Ulusal Grup ile EURO 2020’ye katılmayı başarmalarının akabinde Türk vatandaşlarının kendilerine olan ilgisinin de arttığını lisana getiren Kenan, şu kelamları kullandı:

“Almanya’da yaşayan Türk halkı ile ilgili daha çok konuşuyoruz, zira burada yaşıyoruz. Onlar da bizleri gördüklerinde çok seviniyorlar, birçok şeyi bilmek istiyorlar. Düsseldorf maçlarına da artık daha çok Türk geliyor diyebilirim. Hoş bir şey, bunu başarmak bir futbolcu için çok hoş bir his. Ülkemizde bu sevinci yaşatmak, bu türlü bir kenetlenme olması hakikaten çok gurur verici. Türk halkı olarak bayağı duygusal olduğumuz için, halkımız da bunu oyunculara hoş yansıtıyor, bu da bizi çok motive ediyor. Bunu başarmak hoştu, inşallah sadece Avrupa Şampiyonası’nda değil ilerleyen devirde Dünya Kupası olsun, bu türlü ülke olarak, bütün olarak her turnuvaya katılırız.”

Kaan: “İlk ulusal kadroya geldiğimde Türk futboluna karşı bir soğukluk hissetmiştim”

A Ulusal Kadro’nun ortaya koyduğu uğraş ve elde ettiği muvaffakiyet ile halkın Türk Ulusal Grubu’nu tekrar sahiplendiğini tabir eden Kaan, şöyle konuştu:

“İlk ulusal ekibe geldiğimde ve birinci maçlarımda Türk futboluna karşı bir soğukluk hissetmiştim. Çocukluğumdan beri hiç yaşamadığım bir histi. Türk futboluna tekrar bir ısınma olduğunu düşünüyorum. Hem Türkiye’deki halkımız hem de buradaki Türk arkadaşlarımız, bize karşı daha fazla ilgi gösterdiler. En büyük maksadımızın bütünleşmeyi sürdürmek olması gerek. Milletimizi, bizim tarafımızda görmek bizi de memnun ediyor. Ondan sonra alışılmış ki skorlar ve şampiyonalarda ortaya koyacağımız performansla başarılı olmak isteriz.”

Kaan, “A Ulusal Kadro kampları eski yıllara oranla çok daha sevinçli geçiyor. Oyuncuların yüzü gülüyor, etraflarına müspet bir hava veriyor. Bunu neye bağlıyorsun?” sorusunu, “Sadece kadro ruhunu kastettik lakin en az tıpkı değerde olan şey, iki ayağımızın yere basması olduğunu düşünüyorum. Şu anda kadroda bunu görüyorum. Genç oyuncularımız, kardeşlerimiz, ağabeylerimiz var fakat hepsi futbol hayatını hayli profesyonel yaşamaya çalışıyorlar. Bu herhalde televizyonda da sizlerle görüştüğümüzde de yansıyor. O yüzden yalnızca yetenek değil, onun üstüne biraz da karakter de katmak gerek. Şu an bu, kadromuzda ziyadesiyle var. İnşallah yola bu halde devam ederiz.” halinde yanıtladı.

Kenan da tam manasıyla bir aile ortamı yakaladıklarını aktararak, “İnsan kendini sahiden memnun ve huzurlu hissediyor. Hocamız da her vakit biz bir aileyiz der. Giden, gelen olur hiç fark etmez, bu formayı taşıyan herkes bu ailenin bir kesimidir. Bunu her vakit bize yansıttı ve bu duyguyu bize verdi. Bu duyguyu dışarıya da verdi. Bu da çok büyük bir faktör, sonunda Avrupa Şampiyonası’na katılmamızın buna da bağlı olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

Kenan: “Türkiye’den Avrupa’ya gitmek ve başarılı olmak daha zor”

“Avrupa’daki Türk oyuncuların sayısının artması, ulusal kadronun muvaffakiyetinde tesirli oldu mu?” sorusuna Kenan Karaman şu karşılığı verdi:

“Olabilir evet. Zira Türkiye’de büyüyen oyuncuların, Avrupa’ya gelmesi büyük bir muvaffakiyet. Türkiye’den Avrupa’ya gitmek ve başarılı olmak daha güç. Ulusal kadroda o düzeyde çok oyuncumuz var, Avrupa’da oynuyorlar. Avrupa’nın daha değişik sistemine ahenk sağlıyor, bu da ulusal ekibe yansıyor. Bence çok hoş bir şey, inşallah daha çok genç oyuncumuz Türkiye’den Avrupa’ya gelir. Fransa’da, İtalya’da Türk futbolcuları görmek bizim için de hoş bir his. Türkiye’yi temsil ediyorlar. Bunun ulusal gruba da olumlu taraftan katkı sağladığını düşünüyorum.”

“Bunu kıymetli bir faktör olarak görüyorum.” sözünü kullanan Kaan da, “İtalya, İngiltere, Almanya olsun bu ülkeleri futbolun merkezi olarak görüyorum. Burada bir futbolcunun kendini, taktik ve ferdî manada geliştirmesinin ulusal kadroya da büyük katkısı olacağını düşünüyorum. Yalnızca bugün, yarın için değil, artlarından gelecek gençlere örnek olmaları açısından da kıymetli. İnşallah yetişecek genç oyuncular da şu andaki başarılı isimlerin yolundan masraf.” değerlendirmesinde bulundu.

Başa dön tuşu